Arabanızda Yapmamanız Gereken 26 Şey!
1. Ayaklarınızı Ön Panele Uzatmayın
Ayaklarınızı ön panele koymak rahatlatıcı ve keyifli gelebilir. Ancak talihsiz bir çarpma olursa, hava yastıkları açılır ve bu kuvvet ayaklarınızı hızla geri iter. Bu durum da kırılmalara ve istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir.
2.Yüksek Topuklularla Araç Kullanmayın
Bu uyarımız yüksek topuklu giymeyi seven kadınlar için. Sürüş sırasında rahatsızlık vermesinin yanı sıra, yüksek topuklu ayakkabı giymemeniz için birçok neden var. İlk olarak, özellikle acil durumlarda pedallara yeterince kuvvetli basamazsınız. İkincisi, topuklarınız döşeme tahtasına sıkışabilir veya yanlış pedala basabilirsiniz. Bu nedenle aracınızda düz tabanlı yedek ayakkabılaar bulundurmak sizin için daha güvenli olacaktır.
3. Evcil Hayvanınızla Araç Kullanırken Dikkat
Evcil hayvanınız araç kullanırken dikkatinizi dağıtabilir. Bunun yanı sıra, bir kaza sırasında hava yastığının açılması evcil hayvanınızın ciddi şekilde yaralanmasına neden olabilir. Peki ne yapmalı? Evcil hayvanınızı, özel olarak yapılmış bir emniyet kemeri ile bağlayarak arka koltuğa koyun. Onun için en iyi konum, sürücü veya ön yolcu koltuğunun tam arkasıdır.
4. Kucağınızda Çocuk Varken Araba Sürmeyin
Kucağınızda bir çocuk varken araba kullanmak çok tehlikelidir. Sebep mi? Ufaklık aniden direksiyonu tutmaya karar verebilir ve siz farkına bile varmadan yolun yanlış tarafında dönersiniz. Ayrıca, bir kaza durumunda ölümcül yaralanma riski çok yüksektir. O nedenle, keyifli olduğunu düşünseniz de siz bunu asla denemeyin.
5. Ulaşılamayan Bir Eşyayı Bulmaya Çalışmayın
Araç kullanırken arabanın içine düşen bir şeyi bulmaya çalışmak, yalnızca bir saniyeliğine dikkatinizi dağıtır. Ancak maalesef bu bile bazen bir kaza için yeterlidir. Elleriniz ve gözleriniz başka bir şeye odaklıyken biri karşıdan karşıya geçiyor olabilir. Mutlaka bulmanız gerekiyorsa, araçtaki yolcuya size yardım etmesini söyleyin veya araç duruncaya kadar bekleyin.
6. Kulaklıklarla Araba Kullanmayın
Bu durumun tehlikeli olduğunu tahmin etmek zor değil ancak bazı insanlar duyma engelli bireylerin gayet iyi araba kullandıklarını iddia ederler. Ama bilmedikleri bir şey var ki duyma engelli ortalama bir insandan daha iyi farkındalığa sahiptir. Bu nedenle kulaklıkla araç kullanmayın. Ayrıca, kulaklıkla sürüş tespit edilirse bir kaza durumunda tüm sorumluluk size ait olur.
7. Araba Kullanırken Kıyafet Değiştirmeyin
Otomatik pilotlu bir arabanız olmadığı sürece bu hiç de iyi bir fikir değil. Yapay zekadan destek almadığınız bir otomobiliniz varsa tüm dikkatimizi yola vermeliyiz.
8. Direksiyonu Dizlerinizle Yönlendirmeyin
Havalı görünebilir, ancak dizlerinizle yönlendirdiğiniz direksiyona ani bir tehlike anında yeterince hızlı müdahale edemezsiniz. Nu nedenle yapılmaması gereken şeylerden biri de bu…
9. Makyaj Yapmayın
Araba sürerken makyaj yapan birçok kadın görmüşsünüzdür. Kabul edelim; trafik sıkışıklığı olduğunda bunu yapmak oldukça cazip geliyor. Yine de bir kazaya neden olma potansiyeli olması ve dikkati dağıtması nedeniyle hiç tavsiye etmiyoruz.
10. Yorgunken Araba Kullanmayın
Maalesef, ölümcül trafik kazalarının en az yüzde 17'si uykulu sürücülerden kaynaklanıyor. Bu nedenle, bir daha yorgun olduğunuzda araba kullanmayı erteleyin. Genel kanının aksine, çok fazla kahve içmek ve enerji içecekleri büyük bir fark yaratmaz. Kafein sizi bir süre uyanık tutabilir, ancak azaldığı anda, sanki bir sakinleştirici tarafından uyuşturulmuş gibi aniden uyuklama riskiyle karşı karşıya kalırsınız. En iyisi, yeterince uyumak, yeterince su içmek ve hafif yemek yemek olacaktır.
11. Çocuğunuzu Asla Arabada Bırakmayın
Bu çok önemli bir konu. Arabalar fırın gibi tasarlanmıştır, içerideki sıcaklık dışarıdakinin iki katı olabilir. Ayrıca çocuklar sıcaklıkları yetişkinlerden 3 ila 5 kat daha hızlı emer. Bunun yanı sıra, çoğu ülkede bu durum yasadışıdır ve çocukları tehlikeye atmakla suçlanabilirsiniz.
12. Anahtarları Kontakta Bırakmayın
Arabanın anahtarlarını gece boyunca kontakta bırakırsanız, sabah büyük olasılıkla boş bir akü ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca, arabanızın çalınma riskini de oldukça yükselten bir durumdur.
13. Motor Çalışırken Uyumayın
Araba anahtarlarını kontakta bırakmaktan bahsetmişken, motor çalışırken uyursanız çok riskli bir durum ortaya çıkabilir. Hiç karbon monoksit zehirlenmesini duydunuz mu? Bir arabanın egzoz sistemi karbon monoksit yayar ve motor çalışırken park edip uyursanız boğulma riski yüksektir. Aman dikkat!
14. Anahtarlarınız Fazla Ağır Olmasın
Şaşırtıcı bir şekilde, çoğu sürücü kontak anahtarı bölümüne çok fazla ağırlık vermemeleri gerektiğini bilmiyor. Neden mi? Çok fazla ağırlık, pahalı bir parça olan ateşleme namlusuna zarar verebilir. Bu nedenle, kontak anahtarı ağırlığını mümkün olduğu kadar en azda tutun.
15. Sigara ile Araba Kullanmayın
Sigara içmek zaten sağlığınıza çok zararlı bir alışkanlık. Hiç içmemenizi tavsiye ederiz. İçiyorsanız da, aynı anda araç kullanırken sigarayı çıkarıp yakmak tehlikeli bir dikkat dağınıklığı olabilir. Unutmayın, sigara dumanı görüşünüzü etkileyebilir ve arabanızda kül tablası olmadan arabanızı kirletir ve kötü kokutursunuz.
16. Patlak Lastikle Yola Devam Etmeyin
Lastiğiniz patlarsa ve sürmeye devam ederseniz, durumu daha da kötüleştirirsiniz. Onarmak için bir yama yerine yeni bir lastik satın almanız gerekebilir. Havası inmiş bir lastikle sürmeye devam ederseniz de aynı şey olur. Bu kadarla da kalmaz, patlak bir lastikle araç kullanmak kontrolden çıkmanıza ve kazaya neden olabilir. Aracınızı kenara çekemeyeceğiniz bir bölgedeyseniz, durana kadar yavaş yavaş saatte 25 km’den daha hızlı sürmemeye çalışın.
17. Yakıt Deposu Boşalıncaya Kadar Beklemeyin
Özellikle yakınlarda herhangi bir benzin istasyonu bulamadığınızda, deponuz boşalabilir. Mesele şu ki, benzin deposunun tabanında genellikle arta kalan bazı küçük parçacıklar vardır. Boş bir yakıt deposunu alışkanlık haline getirirseniz, bu parçacıklar motorun içine çekilebilir.
18. Yakıtı Ağzına Kadar Doldurmayın
Benzin istasyonunda yakıt deponuzu tam doldurmanın, karbon filtresi başta olmak üzere EVAP sisteminizde sorunlara yol açabileceğini biliyor muydunuz? Bu durum sızıntılar yaratabilir ve düzeltmesi pahalı bir sistem olduğundan bütçenizde başka bir sızıntı ortaya çıkarabilir.
19. Sürüş Sırasında Geri Vitese Takmayın
Günümüzde çoğu otomobil, geri vitese almanıza rağmen sürüşe devam etmenizi sağlayacak bir geri vites engelleme özelliğine sahiptir. Ancak, vitesin bozulmaması bunu yapmanın doğru olduğu anlamına gelmez. Bunu yaparsanız, motorunuza zarar verebilecek çok fazla baskı uygulayacaksınız.
20. Yağı Değiştirmeyi Unutmayın
Bir araca zarar vermek istiyorsanız yağını değiştirmeyi unutmaktan daha kesin bir yol yoktur. Böyle basit bir hata, tüm motoru değiştirmeye kadar giden arızalara neden olabilir.
21. Uyarı Işıklarını Yok Saymayın
Araç içi bilgisayar (OBD) aracın bir analizini yapar ve mesajı gösterge paneli uyarı ışıkları aracılığıyla size gönderir. Başka bir deyişle, gösterge paneli uyarı ışıkları, aracınızda bir sorun olup olmadığını size söyler. Örneğin, sarı kodlu bir ışık servis veya durum kontrolü yapmanız gerektiği anlamına gelir. Öte yandan, yeşil veya mavi bir şeyin etkinleştirildiği, kırmızı ise "en kısa sürede bu sorunları düzeltin!" anlamına gelir.
22. Sürüş Sırasında Aracın Kontağını Kapatmayın
Çoğu modern araç, yüksek hızda sürerken motoru kapattığınızda tepki vermez. Ama yine de, araç modeline bağlı olarak, aracınızın stop etme ve hidrolik direksiyon ve frenlerin kilitlenmesi olasılığı vardır.
23. Motor Sıcakken Radyatör Kapağını Açmayın
Soğutma suyunu değiştirirken birinin yapabileceği en yanlış şeylerden biri, motor sıcakken radyatör kapağını açmaktır. Sıcak soğutma sıvısı oldukça tehlikeli bir şeydir ve sizi yaralayabilir. Aracın soğumasını beklemeden radyatör kapağını açmamalısınız.
24. Araba Kullanırken Yiyip İçmeyin
Arabanızda bir bardaklık olması sürüş sırasında bir sandviç yemeniz ve bir fincan kahve içmeniz gerektiği anlamına gelmez. Bir kasiste veya çukurda kahveniz üzerinize dökülebilir ve yanık oluşabilir. Ayrıca siz telaşla dökülmemesini sağlamaya çalışırken kazaya sebebiyet verebilirsiniz.
25. Araba Sürerken Telefonunuzu Sakın Kullanmayın
Kazaların önde gelen nedenlerinden birinin mesajlaşmak ve araba kullanmak olduğunu biliyor muydunuz? Söylemeye gerek yok, bir metni okumak için telefonunuza bir göz atmak bile oldukça dikkat dağıtıcıdır.
26. Emniyet Kemeri Takmayı Unutmayın
Maalesef ki emniyet kemerinizi takın uyarısı bir kaza sırasında ne olduğunu görene kadar pek ciddiye alınmaz. Emniyet kemeri olmayan bir yolcu bir kaza durumunda yüksek hızda birkaç metre yukarıya savrulabilir. Sadece emniyet kemeri takarak birçok yaralanmanın önüne geçebilirsiniz.