Araba Lastiklerinizi Nasıl Temiz Tutarız.

Lastiklerinizi ve jantlarınızı temizlemek sadece aracınızın harika görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda tekerleklerinizin çökmesini önler ve ömrünü uzatır. Bu yazıda, tekerleklerinizi ve lastiklerinizi temizlemenin adımlarını ele alacağız. 


Öncelikle, bu adımlar için gerekli malzemeleri paylaşalım: 

  • Temiz büyük bir kova
  • Yüksek basınçlı su hortumu
  • Özel lastik parlatıcı: Bu temizlik ürünlerini hırdavatçıdan veya yerel araba servisinizden alabilirsiniz. 
  • Lastik temizleyici fırça:  Jantlar için yumuşak kıllı bir fırça ve lastiği derinlemesine fırçalamak için ayrı daha sert bir lastik fırçası seçin. Piyasada bu bölümlere özel fırçalar bulabilirsiniz. 
  • Temizlik bezleri: Mikrofiber temizlik havluları, metal ve kauçuk üzerinde lif ve leke bırakmadan suyu ve yağı uzaklaştırabildikleri için bu iş için uygundur.
  • Temiz kuru bez
  • Lastik cilası ve macunu: Tekerlek koruyucu lastik cilası farklı markalarda piyasada bulunabiliyor. Bazı markalar yanında bezi ile birlikte geliyor. Eğer yoksa klasik güderi bir bez de kullanabilirsiniz. 
  • Lastik parlatma spreyi

Lastiklerinizi Temizleme, Detaylandırma ve Parlatma – Nasıl Yapılır?

Başlamadan önce: 
Eşyalarınızı toplayın ve arabanızı iyi havalandırılmış ve temiz bir alana park edin. Lastiklerinizi arabanızı temizlemeden ve kurutmadan önce temizleyin. Böylece temiz arabanıza herhangi bir sıçramayı önlersiniz. Her şeyin hazır olduğundan emin olun ve lastikleri temizlemeye başlamak için suyu açın. 


1’inci adım: 

Kirli lastiklere su püskürterek ve kaba kirini alarak işe başlayabilirsiniz. Lastiklerin üzerinde en çok rastlanan kir, lastiğin üzerinde toplanan ve katılaşan fren tozudur. Jant, tekerlek yuvası ve lastiklerdeki toz ve kiri yumuşatmak ve temizlemek için yüksek basınçlı bir hortum kullanabilirsiniz. Bunun ardından, lastiklere yağ giderici veya temizleyici solüsyon sürün ve pisliği gevşetmesi için bekletin.


2’inci adım:

Jantı temizlemek için yumuşak kıllı fırçayı ve tekerleklerdeki kiri temizlemek için sert kıllı fırçayı kullanın. İyice ovun ve daha fazla kiri temizlemek için mümkün olduğunca durulayın. Lastiği ve jantı kurutmak için yumuşak bir mikrofiber bezi kullanabilirsiniz. Pamuklu veya sentetik kumaş kullanmamaya çalışın, çünkü bunlar suyun tamamını emmez. Bu su kalıntıları ise kullanacağınız solüsyonların tekerlek üzerinde etkisi azaltır.


3’üncü adım:
Lastikleriniz tamamen kuruyana kadar bekleyin ve ardından arabanızı cilalar gibi lastiklerinizi cilalayın. Ardından lastik macunu, paketten çıkan pedi veya temiz bir sünger kullanarak araca uygulayabilirsiniz. Lastiği arabanızda yaptığınız gibi parlatın ve macunun kurumasını bekleyin. Bu macun lastiğinizi koruyacak ve kir ve çamurun ona yapışmasını önleyecektir. Ayrıca tekerleklerinizin mümkün olduğunca uzun süre daha temiz görünmesini sağlayacaktır. Renk solmasına ve koyu lekelere neden olup tekerleğe zarar verebileceğinden fazla cila macununu silmeyi unutmayın.

4’üncü adım:

Lastiklerinizi lastik spreyi ile daha da parlatabilirsiniz. Lastik spreyleri, lastiklerinizi korumak ve yeni görünmelerini sağlamak için tasarlanmış su bazlı çözümlerdir. İki veya üç farklı kat uygulayın ve katlar arasında kurumasını bekleyin. 


Artık lastiklerinize detaylı bir bakım yaptınız. Bunun, bir sonraki lastik yıkamada temizleme süresini azaltacağına emin olabilirsiniz. Lastik üzerinde daha az miktarda kir bulunacağından tüm fırçalama, cilalama ve pansuman işlemlerini yapmanız gerekmeyecek. 
Yukardaki işlemi iki ayda bir tekrarlarsanız lastikleriniz sürekli parlak ve temiz görünür.  Ayrıca çok iyi bakıldıkları için çok daha fazla dayanırlar.