Akünüzün Ömrünü Uzatacak Basit İpuçları!

Hepimizin başına gelmiştir; bitmiş bir akü büyük bir baş ağrısına neden olabilir. Peki, bu sorunu daha az yaşamak ve araba akümüzün ömrünü uzatmak için neler yapabiliriz? İşte yanıtları: 

Sert hava koşulları ve aracınızı kullanma şekliniz gibi faktörler aracınızın aküsünün ömrünü etkilese de, akünüzün erken bitmesini önlemek mümkün. Ortalama olarak, araba aküleri üç ila beş yıl arasında dayanır. Bu süreyi maksimuma çıkarmak için yapmanız gerekenler ise şunlar: 

1. Akü Voltajınızı Düzenli Olarak Test Edin
Akünüzü düzenli test etmek, yoldayken sizi olası bir arızadan veya akü sorunlarından kurtarabilir. Akü testlerini iyi bir serviste kısa sürede yaptırabilirsiniz. Ancak bunu evde yaparım diyenlerdenseniz, kullanışlı bir voltmetre de işinizi görür. Aklınızda bulunsun, dijital voltmetreler kullanımı en kolay olanlardır. En doğru sonuç için, aracınızı söndürdükten en az on iki saat sonra voltaj ölçümü yapmanızı öneririz. 
Voltmetre ile ölçüm nasıl yapılıra gelince. Pozitif voltmetre kablosunu aküdeki pozitif uca, negatifi ise negatif uca bağlayarak işe başlayın. Böylece bir voltaj okuması alacaksınız. Tam olarak şarj edilmiş bir akü genellikle 12,4 ve 12,8 volt arasında bir değer gösterecektir. Voltaj değeriniz bu rakamların altındaysa, akünüzün bir servise gösterilmesi gerekiyor olabilir. 


2. Arabanızı Uzun Süre Çalıştırmadan Bırakmayın
Arabanız günlerce hareketsiz yatarsa ve çalıştırılmazsa, akünün yeniden şarj olması için yeterli zamanı olmayacaktır.
Akünüz en iyi performansını araç düzenli kullanılırsa gösterir. Bu nedenle mümkünse motoru ısıtmak ve aracınızın sıvılarının sirküle etmesini sağlamak için haftada en az bir kez 30 dakikalık bir sürüş yapın. 
Aracınız birkaç hafta çalışmadan bırakılırsa, bir sonraki kullandığınızda akünüzün bakıma ihtiyacı olacaktır. Bu noktada akünüzün tamamen şarj olduğundan emin olun ve elektrolit seviyelerini kontrol edin. Bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız bir servise götürmek en iyisidir. 

3. Akünüzü Düzenli Olarak Temizleyin
Bir araç aküsünün üzerindeki kir veya nem, akü deposunda sızıntıya neden olarak kısa devreye neden olabilir ve bu da akünüzü bozabilir. Yüzey seviyesindeki bu kirler, sünger ve kuru bir bezle kolayca çıkarılabilir. Kir birikmesini önlemek için ayda en az bir kez bu temizliği yapmanızı öneririz.
Akü terminallerinde ve akü kelepçelerinde korozyon sıklıkla rastlanan bir durumdur.  Korozyona uğramış terminaller ve kurşun kelepçeler, pilden elektrik akışını engelleyebilir, bu nedenle pilinizin ömrünü ve verimliliğini sağlamak için kir veya birikintilerin temizlenmesi önemlidir. Araba servisinizden de servis sırasında terminalleri temizlemesini isteyebilirsiniz.

4. Aracınızın Motoru Çalışmıyorken Elektronik Aksesuar Kullanmayın
Farlarınızı ve/veya iç lambaları açık tutmak veya motoru çalıştırmadan teybinizi çalıştırmak için kontağı açmak aküyü boşaltabilir. Bunun nedeni, motor kapatıldığında aracınızın alternatörünün kapanması ve bunun yerine elektronik aksesuarların elektriği aküden çekmesidir.
Bunu önlemek için, arabanızdan indiğinizde her şeyin ve tabi en önemlisi ışıklarınızın kapalı olduğunu kontrol edin.
Ayrıca araçtan inerken kilitlemeyi unutmayın. Bu sadece güvenlik amacıyla değil aracınızın bilgisayar sitemini kapatmak için de yapmalısınız.  Arabanızı açık bırakırsanız bilgisayar sistemi hala çalışıyor olabilir ve siz farkına bile varmadan akünün bitmesine neden olabilir.

5. Yüksek Isı Farklarına Dikkat Edin
Aküler sıcak ve soğuğa dayanıklıdır ancak aşırı sıcak veya aşırı soğuk sorunlara neden olabilir. Yüksek sıcaklıklar, pil sıvısının buharlaşmasına neden olabilir ve aşırı şarj sorunlarına neden olabilir. Bu da pilinizin ömrünü azaltır.
Çok soğuk ise kendi kendine deşarja neden olacak ve bu da sonuçta akünün bitmesine neden olacaktır. Çok soğukta akünün elektrolitleri donabilir ve sorunlara neden olabilir. 

6. Akü Koruyucu Kullanın
Arabanız uzun süre çalışmadan kalacaksa bir akü koruyucu kullanabilirsiniz. Akü koruyucu şarj cihazları genelde akünün şarjı nasıl aldığını ve nasıl tuttuğunu analiz eder. Böylece akünün en iyi şekilde şarj edilmesi sağlanmış olur. Akıllı akü şarj cihazları performansı düşmüş ve artık kullanılmayan akü cihazlarına sürekli bağlı kalarak onların da çalışmasını sağlar. 

7. Aracınızın Bakımını Düzenli Olarak Yaptırın
Beklenmedik bir arıza olasılığını önlemek için araç aküsünün profesyonelce test edilmesini sağlamak en iyisidir. Bir sonraki araç servisinizde, tamirciden akünüzün iyi durumda olduğunu ve doğru şekilde şarj olduğunu kontrol etmesini isteyin.